OD DEPALE VASI DO PATRIE ALI ZGODOVINA SE PONAVLJA

Zdrsnilo je, a zgodba s tem še ni bila končana.

Tako je zapisan zadnji stavek v knjigi Zdrs, ki je izšla spomladi leta 1995. Preroški stavek je bil namenjen glavnemu igralcu slovenske trgovine z orožjem v obdobju 1991-1993, nekdanjemu funkcionarju Zveze socialistične mladine Slovenije in Zveze komunistov Slovenije in človeku, ki je zelo dejavno sodeloval pri osamosvojitvi Slovenije: Janez Janša, kontroverzna osebnost slovenske politike, ki svet razume samo v črni ali beli barvi, človek, ki za doseganje svojih namer ne izbira sredstev. Svojim pristašem velikodušno deli nagrade, nasprotnikom se kruto maščuje. Politik, ki ga je pokojni Janez Drnovšek v svoji sveti jezi poimenoval princ teme, politik, ki ne sklepa kompromisov in ne želi z nikomer deliti oblasti. Oblast si predstavlja v njeni najčistejši obliki, najbližja oblika vladavine mu je despotizem. Pravna država kot nasprotje tega je moteča, mehanizmi domnevne pravne države lahko živijo zgolj za tisti trenutek, ko bodo koristno izrabljeni za prikrivanje nezakonitosti in reševanje despotove glave, ko zabrede pregloboko. Sodišč ne priznava, na vsakem koraku jim reže korenine in strokovne temelje, ulica ali njemu naklonjeni ustavni sodniki rešujejo morebitne težave.

Citat, ki je zapisan v uvodu v Zdrs, govori prav o tej zvrsti politikov, o ljudeh, ki zaradi egocentrizma in sovraštva nimajo v sebi niti zrnca empatije in spoštovanja do drugače mislečih. Politika je vojna, možni sta le zmaga ali poraz, cena in žrtve so nepomembne.

 

VSE PREVEČ LAHKO JE ŽIVETI POD ZEMLJO KOT KRT IN GLODATI KORENINE ŽIVLJENJA DRUGIH LJUDI, NE DA BI SE POTRUDIL POMOLITI SVOJ UMAZANI RILEC NA SONCE ...

 

Razmislek o takšnih resnicah včasih pomaga celo najbolj zakrknjenim! Vendar tudipod najbolj zakrknjenimi živijo še bolj zakrknjeni. To so tisti, ki jim tudi vse resnice tega sveta ne pomenijo nič, če to niso njihove resnice.

Depala vas kot simbol poosamosvojitvenih preiskav trgovine z orožjem je bila že skoraj pozabljena. Vse kazenske preiskave, politične preiskovalne komisije in novinarska prizadevanja so zvodeneli. Napačno in nestrokovno vodene preiskave, zaviranje kazenskih postopkov, politična koristoljubja, medstrankarska kupčije in koncu zastaranja kazenskih postopkov so samo še okrepili položaj ljudi, ki so nemoralo vzpostavili kot vrednoto in kršenje zakonov kot vrlino. Država je vedno bolj bolehala, navidezni zunanjepolitični uspehi so prikrivali gnitje pod površjem, obeti so bili vse slabši. Zlo je zmagovalo nad dobrim, nečlovečnost nad solidarnostjo in humanizmom. Laž, prevara, goljufija, rop in kraja so postali nove vrednote, ki so omogočale vzpon novim vladajočim slojem – povzpetnikom,ki so si domišljali, da so elita družbe.

Na sprejemu ob praznovanju zmage predsednika Türka, enem od vsaj deloma svetlih trenutkov v tej politični kloaki, sta se srečala predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Milan Cvikl in nekdanji direktor kriminalistične uprave notranjega ministrstva Mitja Klavora. Decembra 2007 je medije in politiko burila nova orožarska afera. Obrambno ministrstvo v času vlade Janeza Janše in pod vodstvom Karla Erjavca se je lotilo dotlej največjega orožarskega nakupa v zgodovini Slovenije. Slovenija naj bi bolj kot do tedaj postala takšna članica Nata, ki lahko prispeva v ekspedicijske in okupacijske sile za vzpostavljanje reda po vsem svetu in ljudem prinaša demokracijo ne glede na človeške žrtve in rušenja celih gospodarstev.

V ta namen so si strategi slovenske vojske zamislili izgradnjo nekakšnih bojnih skupin, ki bi bile opremljene z oklepljenimi in oboroženimi vozili za prevoz vojakov in preganjanje domorodcev v okupiranih deželah. Vrednost načrtovanih nabav je bila skoraj 300 milijonov evrov, kar je za Slovenijo nepredstavljivo visoka številka.

Tolikšni zneski seveda pritegnejo trgovce s smrtjo z vsega sveta; dobički so ogromni, nezakonite provizije so del običajev v trgovini z orožjem, pohlep trgovcev pa neizmeren. Kmalu po izbiri dobavitelja oklepnih vozil, finske Patrie, so se pojavili v medijih dvomi o pravilnosti javnega razpisa in namigi o hudih nepravilnostih pri izbiri dobavitelja.

Predsedniku komisije Milanu Cviklu se je posvetilo, da bi lahko obstajala povezava med trgovino v času osamosvajanja in trgovino s Patrio. Na to misel ga navajala okoliščina, da se je okoli polnih proračunskih korit gnetla kopica nekdanjih uslužbencev ministrstva za obrambo in tesnih sodelavcev Janeza Janše skozi celotno novejšo zgodovino Slovenije, pa tudi podjetja, ko so odigrala pomembno vlogo v trgovini z orožjem na začetku 90. let.

Zamisel parlamentarne komisije je bila, da s pomočjo strokovnjakov in poznavalcev ugotovi, ali obstajajo stične točke in podobnosti med orožarskimi posli iz obdobja 1991-1993 in aktualnim spornim poslom s podjetjem Patria.