Za zidovi Vatikana

Za zidovi Vatikana
  • Avtor: Nino Lo Bello
  • Število strani: 198

Cena: 14,00 EUR

Cena klub CICERON: 11,90 EUR

Nino Lo Bello, avtor knjige Za zidovi Vatikana, je svoj čas veljal za enega najboljših poznavalcev notranjega dogajanja za vatikanskimi zidovi. Nič nenavadnega, saj je bil več kot trideset let dopisnik iz Svetega mesta in je o Vatikanu, Rimskokatoliški cerkvi in papeštvu napisal kar deset knjig.
Za zidovi Vatikana je bila njegova zadnja in rokopis je oddal tik pred smrtjo leta 1998. V njej je zbral najzanimivejše in najpikantnejše zgodbe, anekdote in dejstva o papežih, ustroju in delovanju središča rimskokatoliške cerkve in o mestni državici Vatikan. Kolikšna je papeževa plača? Kako v Vatikanu izbirajo svetnike? Katera je bila najvplivnejša ženska v Vatikanu? Je bila kdaj ženska tudi papežinja? Na ta in še na 500 drugih podobnih vprašanj odgovarja Nino Lo Bello v knjigi Za zidovi Vatikana.

 

Papež proti Rdeči armadi

Med obiskom v Moskvi je Winston Churchill prepričeval sovjetskega voditelja Josipa Visarionoviča Stalina, da bi bilo dobro imeti za zaveznika tudi Vatikan. Stalin je menda bahavo vprašal: "Koliko divizij pa premore papež?" Ko je to prišlo na ušesa Piju XII., je rekel: "Gospod Stalin bo moje divizije srečal v onstranstvu!"

Brzojavka devetletne deklice iz Bostona Janezu Pavlu II.:

Sveti oče, mama mi je rekla, da me je na svet prinesla štorklja. Ko se je rodil moj brat, je prinesla tudi njega. Dragi papež, ali bi lahko z Bogom uredila, da bi imela mama naslednjič normalen porod?

"Razčiščevanje pojmov" v Vatikanu:

Eden najbolj učinkovitih državnih tajnikov je bil prvi tajnik Janeza XXIII., kardinal Domenico Tardini. Čeprav sta se odlično razumela, je Tardinija, trmastega Rimljana, motilo "odpiranje" Cerkve zunanjemu svetu in druge "novotarije", ki jih je uvajal papež. Pisarno je imel nadstropje nižje, tik pod papeževo. Zlasti kadar mu kaj ni bilo prav, je Janeza XXIII. imenoval "tisti zgoraj". Ker se opravljive novice v Vatikanu hitro širijo, je o Tardinijevi navadi kmalu zvedel tudi papež in ga dal poklicati k sebi.

"Nekaj bi vam rad pojasnil," je rekel, "'tisti zgoraj' je Gospod, Večni oče v nebesih, jaz pa sem zgolj 'tisti iz zgornjega nadstropja'. Prosim, da teh dveh položajev ne mešate več."