Ustvarjen za gibanje

Vse, kar mora o ustroju in delovanju svojega telesa vedeti rekreativni in vrhunski športnik

  • Avtor: Grega Hočevar
  • Število strani: 330

Cena: 29,90 EUR

Cena klub CICERON: 25,42 EUR

S knjigo Grege Hočevarja dobivamo na knjižne police izvirno delo domačega avtorja, kakršnih niti v svetovnem merilu ni prav veliko. Že sama zamisel je bila drzna: zapleteno, mnogoplastno zgodbo o človeškem telesu, o njegovi sestavi, ustroju in procesih, ki človeku omogočajo tako čudovite gibalne sposobnosti, povedati tako, da bo bralec, nedeljski rekreativec ali pa vrhunski tekmovalec, začel v njej prepoznavati svoje lastno telo, da bo znal prisluhniti njegovim šumom in po njih ocenjevati morebitne okvare – ali pa odkrivati nove meje svojih telesnih zmogljivosti.
 
Ustvarjen za gibanje ni enciklopedični priročnik, ki bi odgovarjal na tisoč in eno vprašanje, je bolj pripoved, ki nas poskuša spoprijateljiti z lastnim telesom. Avtor nas lahkotno vodi skozi zapletene kemične, fizikalne, fiziološke, kineziološke in druge procese ter zanje ves čas išče ponazoritve v vsakdanjem življenju, v naravi, v svetu vrhunskih športnikov in celo v pripovedih literarnih klasikov. Včasih nam prav osupljivo preprosto odgovarja na zapletena vprašanja: kaj je mišični spomin, zakaj kolcamo, s kakšno hitrostjo bi lahko tekli po vodni gladini, katere mišice se sprožijo, ko si natakamo kozarec vina? V kaj se pretvorijo vdihane molekule kisika? Kaj nam sporoča telesna bolečina? Zakaj se morajo vrhunski šprinterji za deset sekund teka ogrevati kar eno uro? Katere so prednosti intervalnih treningov in ali je bosonogi tek res primernejši? Zakaj smo zadihani?
 
Avtor je knjigo dopolnil z bogatim izborom fotografij, ki same zase pripovedujejo zgodbe vrhunskih slovenskih športnikov, pod njimi pa so se podpisali nekateri najvidnejši slovenski mojstri športne fotografije.

Ustvarjen za gibanje je knjiga, ki se je bomo veselili vsi, ki si kdaj obujemo tekaške copate, sedemo na kolo ali kako drugače poženemo svoj stroj v višje obrate in odcedimo svoj vsakdanji znoj. Morda je ne bomo prebirali na dušek ali pa bo treba pri kakšnem poglavju narediti več ponovitev. Nič zato, Grega je našel celo fiziološko potrditev pregovora, da se počasi daleč pride.

Grega Hočevar (1972) je bil državni prvak in osem let član triatlonske državne reprezentance, udeležil se je skoraj dvesto triatlonov po vsem svetu. Je Ironman, udeleženec številnih plavalnih, tekaških in gorskih maratonov, ljubitelj športnega plezanja, gora in plavanja v mrzlih vodah. Kot trener je sodeloval s Triatlonsko zvezo Slovenije, z Inštitutom za šport v Ljubljani pri testiranjih športnikov, zdaj pa se ukvarja z organizacijo športnih dogodkov. Je pobudnik zdaj že tradicionalnega Novoletnega skoka v morje, s triatlonom Ljubljanica pa mu je v središče prestolnice v desetih letih uspelo privabiti že tekmovalce s treh kontinentov. Je avtor nekaj strokovnih in več poljudnih člankov s področja vzdržljivostnega treninga, telesne aktivnosti, gibanja, zdravja, zdrave prehrane, športne fiziologije in biomehanike.

Odlomki iz knjige Odlomki iz knjige