Bruselj v krempljih kapitala

Evropski poslanec o grožnjah, prevarah in podkupovanju v hramu evropske demokracije

  • Avtor: José Bové
  • Število strani: 289

Cena: 25,90 EUR

Cena klub CICERON: 22,01 EUR

José Bové je bil francoski evro-poslanec skupine Zelenih v prejšnjem sklicu Evropskega parlamenta. Pravi enfant terrible! Rejec ovac in pridelovalec rokfortskega sira si je politično kilometrino pridobival zelo drugače od večine bruseljskih 'zastopnikov 'ljudstva': v spopadih z vojsko, ki je poskušala njegovo Larzaško planoto spremeniti v vadbeni poligon, v spopadih z multinacionalkami, ko so zasejale francoska polja s prvimi gensko spremenjenimi žiti, pa pozneje še z domačimi in ameriškimi naftarji, ko so čez noč zasedli polja in začeli poskusno vrtati za pridobivanje plina iz skrilavca. Kot kmečki aktivist je protestno žel gensko spremenjeno koruzo in za nekaj mesecev pristal v zaporu, bil je med pobudniki mednarodnega gibanja malih kmetov Via Campesina, ki se upira diktatu neskončnega povečevanja donosov v kmetijstvu. José je vsekakor človek, pri katerem bi se morali učiti uporniškega aktivizma proti velikemu kapitalu.

Vse te spopade je prenesel v evropski parlament, kjer je že na vhodnih vratih naletel na korporacijske lobiste, ki v imenu največjih svetovnih korporacij 'obdeluje' naše poslance. Za evropske komisarje in velikanski izvršni aparat Evropske komisije je poskrbljeno drugače, s sistemom 'vrtljivih vrat' – nenehnega kroženja preverjenih kadrov med najvišjimi uradniškimi položaji v EU in med dobro plačanimi službami pri zasebnem kapitalu.

Nekateri, kot opisuje José Bové v knjigi Bruselj v krempljih kapitala, to počnejo kar hkrati, na dveh ali celo več stolih naenkrat. Svojo bruseljsko poslansko zgodbo opisuje Bové v osmih slikah. Na ogled postavlja lobistične pritiske proizvajalcev gensko spremenjenih organizmov, naftne in tobačne industrije, agrokemije, kot krono ofenzive globalnega kapitala na evropsko prestolnico pa pogajanja o trgovinskem sporazumu TTIP med Evropo in Ameriko. Toda Bové, za razliko od oživljenega in danes v Evropi tako popularnega nacionalizma, rešitve ne vidi v slabitvi bruseljskih ustanov. Nasprotno, izkušnje v spopadih z globaliziranim kapitalom mu govorijo, da lahko Evropa obrani svoje tradicionalne vrednote in demokracijo samo z doslednim in preglednim uresničevanjem evropske ideje združevanja.

Odlomki iz knjige Odlomki iz knjige