II. svetovna vojna

Nacionalizem in nasilje
Pino Adriano in Giorgio Cingolani

Zgodovina ustaštva, ene najbolj nasilnih in krvavih terorističnih organizacij v dvajsetem stoletju; od uboja kralja Aleksandra do kloake emigrantskega podzemlja na vrhuncu hladne vojne.

Hoja s hudičem
Gregor Kranjc

Delo kanadskega zgodovinarja slovenskega rodu, ki predstavlja prelomnico v črno-belem zgodovinopisju kolaboracije in maščevanja v okupirani Sloveniji med II. svetovno vojno.

Tišina za oči
Branko Šömen

Pretresljiva zgodba o posebnem oddelku sonderkomandosev, jetnikov, ki so s trupli mrtvih somučenikov polnili krematorijske peči Auschwitza, dokler niso prišli tudi sami na vrsto ... Vse je izmišljeno razen smnrti.

Ljudska zgodovina Oktobrske revolucije
Neil Faulkner

Drugačen svet postaja neizbežna zgodovinska nujnost. Drugačen svet je mogoč in revolucija v tem smislu je vedno 'aktualna'. Ni pa samoumevna. Za drugačen svet se bo treba boriti.

Evropa na zatožni klopi
István Deák

Na splošno velja, da so kolaboranti po vsej Evropi izkoristili okupacijo za obračunavanje z notranjimi političnimi in ideološkimi sovražniki, za etnično čiščenje svojih držav in za reševanje ozemeljskih sporov s sosednjimi državami....

Imperij na Jadranu
H. James Burgwyn

Prva temeljita študija italijanske okupacije Slovenije, Istre in Dalmacije na temelju ameriških, italijanskih in jugoslovanskih vojaških arhivov.

Belogardizem
Franček Saje

Po več kot 50 letih prenovljena izdaja prve in še vedno najpopolnejše kronike slovenske kolaboracije z italijanskim in nemškim okupatorjem do jeseni 1943, pisana na temelju izvirnih arhivskih gradiv.

Resnična Odessa
Uki Goñi

Po koncu II. svetovne vojne so v Argentino bežali najhujši vojni zločinci, Eichman, Mengele, Pavelić ... Operacija Podganja pot je bila organizacijski, finančni in politični podvig, ki ga je bila sposobna samo ena organizacija - Vatikan.

Hitlerjevi zadnji dnevi
Hugh Trevor - Roper

Britanski zgodovinar je nekaj mesecev po koncu II. svetovne vojne dobil od britanske obveščevalne službe nalogo, naj razišče, kaj se je v zadnjih dneh vojne v berlinskem bunkerju zgodilo s Hitlerjem. Je zares mrtev, ali je ušel?

Nadškof genocida
Marco Aurelio Rivelli

V obdobju 1941-1945 se je v Neodvisni državi Hrvaški dogajala ena najbolj grozljivih zgodb druge svetovne vojne. Ustaši Anteja Paveliča so pobili na stotisoče pravoslavnih Srbov ter na desettisoče Judov in Romov.

Druge izgube
James Bacque

Zamolčana usoda poražencev: v ameriških in francoskih ujetniških taboriščih je po koncu druge svetovne vojne zaradi lakote umrlo približno milijon nemških vojakov in civilistov.