Peter C. Gøtzsche: Smrtonosna psihiatrija II. ali Kaj lahko za svojo varnost naredijo sami bolniki?

V nadaljevanju je eno od zaključnih poglavij knjige Smrtonosna psihiatrija in organizirano zanikanje (ki je še v pripravi in bo izšlja v prvih mesecih 2018). Naključno izbrani odlomki iz knjige bodo še sledili.

Veliko je tistega, kar lahko naredijo sami bolniki za boljšo in bolj človeško psihiatrijo in se zavarujejo pred zlorabami, pravi avtor, prof. dr. Peter Gøtzsche:

1. Poskušajte se izogniti pred zdravljenjem z elektrošoki in psihotropnimi zdravili. Zapomnite, da ima zelo malo bolnikov kakšno korist od zdravil, ki jih dobivajo; da imajo večinoma veliko škodo; in da varnih zdravil ne poznamo. V ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) je močno razširjena korupcija, podobno je stanje v drugih uradih za zdravila.David Graham, ki je dolga leta delal v oddelku za varnost zdravil pri FDA, je pričal, kako nemočna je agencija v poskusih reguliranja trga in kako tesno je povezana z industrijo.

'Z varnostjo se v FDA praktično sploh ne ukvarjajo … Odličen primer so antidepresivi in samomorilnost. Kako se v FDA s tem soočajo? Z menjavo etiket … in pri tem dobro vedo, da se zaradi tega ne bo prav nič spremenilo vedenje zdravnikov … v FDA pravijo: Če ne moremo biti 95 % prepričani, da vas bo neko zdravilo ubilo, potem domnevamo, da vas ne bo. In ga spustijo na trg … če bi želeli imeti varna zdravila, lahko to dosežemo že jutri. Zelo enostavno je opraviti ustrezne raziskave. Toda v FDA za kaj takšnega niso zainteresirani.'

Leta 2012 je spregovoril tudi nekdanji raziskovalec v FDA, Ronald Kavanagh

'Včasih smo dobesedno dobili navodilo, da naj si preberemo tistih 100 do 150 strani povzetka, ki ga je poslal proizvajalec in naj zagotovila sprejmemo brez dodatnega preverjanja podatkov, za katere sem pogosto ugotavljal, da so v neposrednem nasprotju s tistim, kar so zapisali v poročilu. Včasih sem dobil navodilo, da ne smem preverjati določenih delov vloge za tržno dovoljenje, in praviloma se je to nanašalo na vprašanja varnosti … naletel sem na dokaze o notranjem trgovanju z delnicami proizvajalca zdravil na podlagi informacij, za katere naj bi vedelo zgolj vodstvo FDA. Razpolagam z dokumenti o ponarejanju dokumentacije, goljufijah, lažnih pričanjih in izsiljevanju, vključno s poskusi vplivanja na priče in maščevanja.'

Kot opozarja David Healy, se uradi za zdravila do vprašanja varnosti nikoli ne obnašajo tako kot piloti, ki se zavedajo: če padejo potniki, pademo tudi mi.Če umre bolnik, lahko zdravnik vedno krivi njegovo bolezen in ne na zdravilo ali na lastno nesposobnost. Ko piloti poročajo o nezgodnih primerih, to jemljejo smrtno resno, kar vodi k spremembam. Zdravniki o nezgodnih primerih nasploh zelo redko poročajo, če pa že, obležijo njihova poročila v predalih, češ da so premalo zanesljiva, in ne vodijo k spremembam.

2.Če imate težave z duševnim zdravjem ali kakšne druge težave v življenju, se izogibajte psihiatrov, dokler niste povsem prepričani, da gre za dobrega psihoterapevta, ki se izogiba zdravljenju z zdravili. Če vas bo zdravil psihiater, kakršnih je danes večina, vam bo zelo verjetno škodoval. Morda ne takoj, vsekakor pa dolgoročno.

3. Preverite, ali je vaš zdravnik na plačilnem seznamu pri proizvajalcih zdravil oziroma ali ima kakšne druge ugodnosti, ali ima delnice farmacevtskih družb, ali ga obiskujejo trgovski zastopniki teh družb, ali se 'izobražuje' na dogodkih, ki jih sponzorira industrija. Če si na katerokoli vprašanje odgovorite pritrdilno, takoj poiščite drugega zdravnika.

4. Ne odhajajte v lekarno takoj, ko vam zdravnik napiše recept, najprej na spletu poiščite uradno potrjen opis zdravila. To bo sicer informacija, v kateri bo mrgolelo težko razumljivih medicinskih izrazov, zato se je morda dobro posvetovati z bolje obveščenim znancem. Zbiranje vseh teh informacij vam lahko vzame nekaj časa, toda tudi samo zdravljenje lahko traja nekaj let, zato napor ne bo odveč. Na spletu obstajajo tudi krajši in lažje razumljivi povzetki opisov zdravil, vendar pa niso vedno zanesljivi, pogosto pa jih pripravljajo sami proizvajalci, četudi so objavljeni na domnevno nevtralnih straneh, na primer na straneh organizacij za 'zaščito bolnikov'.

Na spletnih iskalnikih iščite po imenu zdravila ali po imenih regulativnih organov, kjer lahko najdete dodatne informacije o zdravilih ali zdravnikih, na primer:

http://www.ema.europa.eu/ema/ (Evropska agencija za zdravila)

http://www.fda.gov/ (Ameriška uprava za hrano in zdravila)

http://www.mhra.gov.uk (Britanska agencija za zdravila)

Že če preberete navodila, ki so priložena zdravilom, boste najverjetneje vedeli več, kot ve vaš zdravnik, in s tem mislim resno. Zagotavljam vam, če bi zdravniki vedeli, kaj tam piše, vam ne bi predpisovali toliko zdravil.

Lahko si poiščete tudi neodvisne vire informacij o zdravilih in drugih vrstah zdravljenja, na primer v Cochranovi knjižnici na www.cochrane.org. Povzetki Cochranovih poročil so javno dostopni, za več kot polovico svetovnega prebivalstva pa tudi celotna poročila. Vendar pa morate vedeti, da so pomanjkljivi skoraj vsi testi psihotropnih zdravil, ki jih povzemajo Cochranova poročila, zato bodite pri prebiranju previdni; praviloma so opozorila o škodljivih stranskih učinkih zelo zadržana ali pa jih sploh ni.

Če ste se informirali, ste zdaj bolje usposobljeni za odločitev, ali boste zdravilo sprejeli. Amerike televizijske reklame za zdravila se običajno končajo nekako takole: 'Vprašajte svojega zdravnika, ali je Prozac pravi za vas.' Toda zdravnik je najverjetneje na plačilnem seznamu proizvajalca, zato bi bilo veliko primerneje zdravnika vprašati, ali ni Prozac za vas škodljiv. Ali še bolje, vprašajte sami sebe, ali ni Prozac škodljiv. Če vprašate mene, sem prepričan, da nihče ne bi smel vzeto antidepresivov.

5. Izogibajte se zdravilom, ki niso na tržišču že najmanj sedem let, saj je to obdobje, v katerem umaknejo iz prodaje večino zdravil, pri katerih se pojavijo varnostna tveganja.

6.Če že potrebujete zdravila, vprašajte zdravnika, ali so dostopna kakšna cenejša. Jemljite jih najkrajši možni čas, še preden začnete z jemanjem, pa zahtevajte od zdravnika natančen načrt postopnega opuščanja. Če vam zdravnik reče, da takšen načrt ni potreben, ne sprejmite zdravila!

7.Za vedno si zapomnite, da so psihiatrična zdravila tretji največji ubijalec, takoj za obolenji srca in rakom, ter da zaradi njih prihaja do številnih nenadnih nepričakovanih smrti.To je neposredna posledica široko razvejanega kriminala v farmacevtski industriji, široko razvejane korupcije med zdravniki in nesposobne državne regulative tega področja Ustvarili smo sistem, ki ne deluje tako, kot je bilo mišljeno in ki je za bolnike nevaren.

8. Ena od zelo pogostih in najbolj zahrbtnih težav pri jemanju zdravil je, da se v primeru slabega počutja ne zavedamo, da je to prav lahko posledica negativnih stranskih učinkov. Čeprav imajo psihotropna zdravila številne škodljive posledice, zdravniki o tem ne povedo kaj veliko, ko predpišejo zdravilo, ali pa celo zagotavljajo, da ni nobenih razlogov za skrb.

9. Če vas je psihiatrije že ujela v svojo past, naredite vse, da spet prevzamete nadzor nad svojim življenjem (glej 14. poglavje). Vi sami ste gospodar svojega življenja, in ne vaš psihiater, ki vam ga običajno le še dodatno zagreni.

10. Vprašajte se, ali zares potrebujete zdravila, ki jih že jemljete, in naredite si načrt, kako jih boste postopno opuščali, enega za drugim in ob profesionalni pomoči (in to ne nujno zdravnika, ki vam jih je predpisal, saj bo najverjetneje temu nasprotoval). Zapomnite pa si, da je nevarno, če zdravila nenadoma povsem opustite (glej 12. poglavje).

11. Zapomnite si, da ne moremo verjeti niti besedice tistega, o čemer nas prepričuje farmacevtska industrija, niti tistega, kar pišejo v raziskovalnih poročilih, niti tistega, kar obljubljajo v reklamah in informacijah.

12. Preverite, ali vaša organizacija za varstvo pravic bolnikov od proizvajalcev zdravil prejema denar ali kakšne druge ugodnosti, in če je tako, takoj izstopite. Te organizacije pogosto ustanavljajo kar sami proizvajalci, čeprav so skriti v ozadju. V obdobju 1996-1999 je Ameriško združenje za mentalne bolezni (US National Alliance for the Mentally Ill), ki se je predstavljalo kot 'avtentično združenje posameznikov z možganskimi motnjami in njihovih družinskih članov', prejelo od 18 farmacevtskih družb z Eli Lilly na čelu skoraj 12 milijonov dolarjev.Če proizvajalcem uspe oprati možgane vodstvu združenja bolnikov, so koristi neprimerno večje, kot če v javnosti nastopajo same, saj so lahko domnevni 'aktivisti' veliko bolj neposredni in odločni.

13. Ne sodelujte prostovoljno v testiranjih zdravil, če v pristopnih formularjih ni zelo jasno napisano, da bodo vsi postopki, vse analize in vsi neobdelani podatki (v anonimni obliki, da ne bo mogoče prepoznati sodelujočih bolnikov) javno objavljeni.Preden karkoli podpišete, zahtevajte na vpogled vse dogovore med sponzorji in izvajalci raziskave, vključno z vsotami denarja in drugimi pogoji sodelovanja. Če zdravniki oklevajo, potem najverjetneje nekaj prikrivajo, kar je za vas jasen signal, da se morate umakniti.

Številne raziskave, ki jih sponzorirajo proizvajalci, so v resnici marketing, ki se predstavlja kot znanost. Bolnike zlorabljajo za finančne dobičke, in to ne le za proizvajalca, ampak tudi za zdravstvene ustanove in same zdravnike. Postopki so pogosto tako prikrojeni, da zagotavljajo pozitivne rezultate, ki so za proizvajalca sicer ugodni, za uporabnike pa zavajajoči. Takšna testiranja predstavljajo kršitev veljavnega družbenega dogovora, ki velja med raziskovalci in bolniki. Če smo pošteni, potem je treba soglasja o sodelovanju v raziskavi, ki jih podpisujejo bolniki, prebirati nekako takole:

Soglašam, da bom sodeloval v raziskavi in razumem, da ta ne bo imela nobene znanstvene vrednosti, temveč bo proizvajalcu pomagala pri trženju zdravila. Prav tako razumem, da bo proizvajalec priredil in popačil rezultate raziskave, če bodo le-ti zanj neugodni; če pa tudi to ne bo zadoščalo, bo lahko rezultate skril pred zunanjo javnostjo. In končno, razumem in se strinjam, da morebitni nevarni stranski učinki zdravila ne bodo javno objavljeni, ali pa bo ime zdravila spremenjeno, da ne bo vznemirjalo bolnikov in vplivalo na slabšo prodajo.