Natova skrivna vojska

Natova skrivna vojska

Operacija Gladio in terorizem v zahodni Evropi

  • Avtor: Daniel Ganser
  • Število strani: 414

Cena: 25,80 EUR

Cena klub CICERON: 21,93 EUR

Ameriška tajna služba Cia in britanska MI6 sta takoj po koncu druge svetovne vojne v zahodnoevropskih državah ustanovili in oborožili skrivne zaledne polvojaške enote z imenom stay-behind oziroma Gladio, ki naj bi čakale v pripravljenosti na morebitni vdor sovjetske armade. Hladna vojna se je že začela in poraženega nacističnega sovražnika je nadomestil Stalinov komunizem. Temu primerna je bila tudi sestava skrivne vojske: desničarji, večinoma militantni skrajneži in med njimi, vsaj v nekaterih državah, tudi nekdanji pripadniki poraženih Hitlerjevih enot SS in Gestapa. Njihovo delovanje je usmerjalo in usklajevalo skrivno poveljstvo v okviru Nata.

Sovjetskega vdora ni bilo nikoli, toda enote Gladia niso mirovale. Spopadale so se z 'notranjim sovražnikom', s komunisti in z drugimi strankami levice, ki so imele med prebivalstvom močno podporo zaradi junaškega upora proti nacizmu. V Natu je pod ameriškim vodstvom nastala tako imenovana 'strategija napetosti', ki naj bi med prebivalstvo vnašala strah in negotovost ter volivce odvračala od levice.

Danes vemo, da so evropske vojaške tajne službe pod vodstvom ameriške Cie in Natovim poveljstvom v zahodnoevropskih državah v obdobju hladne vojne uporabljale polvojaške enote stay-behind za izvajanje propagandne vojne, terorističnih napadov, množičnih pokolov ter, kadar in kjer je bilo potrebno, tudi desničarskih državnih udarov. V Italiji so zagrešili kar nekaj množičnih pokolov, med drugimi tudi tistega na železniški postaji v Bologni, ko je umrlo 80 ljudi. Zelo močni dokazi so, da so stale za ugrabitvijo in umorom Alda Mora.

Knjiga Daniela Ganserja 'Natova skrivna vojska in terorizem v zahodni Evropi' je šele prvi celovitejši oris zgodovine podtalne vojne, ki je divjala zadnjih petdeset let, kajti najpomembnejši Natovi in ameriški vojaški arhivi so še povsem nedostopni. Toda nobenega dvoma ni več: to je bila zelo nasilna in krvava zgodovina, odgovornost zanjo pa sta ameriška Cia in Nato ob pomoči evropske skrajne desnice doslej bolj ali manj učinkovito prelagala na pleča levičarskih strank in gibanj.

Ko so zahodnoevropski parlamenti v devetdesetih letih začeli luščiti plast za plastjo, ki so štirideset let prekrivale to najstrožje varovano skrivnost članic Nata, se je za hip zazdelo, da utegnejo šokantna razkritja obrniti tok zgodovine. Toda preiskave o delovanju Gladia v nekaterih zahodnoevropskih parlamentih so zamrle prav tako hitro, kot so se pojavile. Kolikor jih ni preglasila nova 'hladna vojna', namreč ameriška 'vojna proti terorizmu', jih je zelo odločno zatrla nevidna roka Natovih političnih struktur. Njen neizprosen stisk je po objavi pričujoče knjige začutil tudi sam avtor, Daniele Ganser, ki se je moral ob zelo nedvoumnih grožnjah odpovedati nadaljnjemu raziskovanju.