XXI. stoletje

Desna internacionala
John Feffer

'Stvari razpadajo; sredina več ne vzdrži,' je v času podobnega političnega kaosa leta 1919, kakršnega imamo danes, pisal pesnik William Yates. 'Najboljši so ostali brez vsakega prepričanja, medtem ko so najslabši sredi strastnega zagona.'

Draga Luise
Dorrit Cato Christensen

Znotraj obstoječe diagnostične kulture je mogoče vsako vedenje razlagati kot simptom mentalne bolezni - in to lahko postane temelj zdravljenja, če je treba, tudi prisilnega.

PLANDEMIJA Covid 19
dr. Bruce Fife

Celotna epidemija, trdi ameriški zdravnik, je prevara epskih razsežnosti; milijoni so trpeli, da bi še bolj obogatela peščica globalnih milijarderjev in njihovih lakajev.

Blišč in beda tehnokapitalizma
Zdenka Kristan

Kritično ovrednotenje sodobne družbe z različnih zornih kotov, s katerem avtorica, slovenska filozofinja in publicistka, razgalja svet neoliberalnega tehnokapitalizma človeka v njem.

Putinova nova Rusija
Shaun Walker

Vladimir Putin je Rusijo v 20 letih vladavine vrnil na geostrateški zemljevid planeta kot eno od velikih sil. Ustavil je razpadanje ruskega imperija in umiril nekatere največje notranje napetosti. A še zdaleč ne vseh ...

Smrtonosna psihiatrija in organizirano...
PETER C GØTZSCHE

Psihiatrija je zlata jama farmacevtske industrije. Psihiatrična zdravila ji prinašajo največje dobičke, bolnikom pa najmanj koristi in najhujše stranske učinke.

Smrtonosna zdravila
PETER C GØTZSCHE

Velike farmacevtske korporacije podkupujejo ali izsiljujejo zdravnike, politike in priče, nezakonito preprodajajo mamilla, poneverjajo, načrtno spodkopavajo zakonodajo in tržno regulativo ... Vse to so značilnosti poslovnega modela mafije.

Covid-19
Debora Mackenzie

Vedeli smo, da bo prišla, pa se nismo pripravili. Vsega je zmanjkovalo: zaščitnih mask, rokavic, ventilatorjev ... samo toaletnega papirja je bilo dovolj. Toda lahko bi bilo še veliko hujše. In nekoč verjetno bo.

Smrt z dostojanstvom
Robert Orfali

Knjiga o umiranju, ki bi bilo dostojno človekovega življenja. Odločen zagovor človekove avtonomije in pravice do smrti, ko življenje postane 'bolj slabo kot dobro' - tudi v obsežni in polemični spremni besedi filozofa Tineta Hribarja.

nepoTEŠeni
Primož Cirman

... nastavki za vse nepravilnosti, napačne odločitve in druge stranpoti so bili vgrajeni že v same temelje projekta ... ni šlo za nepovezana naključja ali napake ... kriva je veriga premišljeno načrtovanih potez … (Primož Cirman)

Ogenj in bes
Michaell Wolff

Zgodba o eksplozivnem dogajanju v Beli hiši v prvem letu Trumpovega predsedovanja. Hujše je, kot si sploh lahko predstavljamo ...

Identiteta
Paul Verhaeghe

Identiteta sodobnika je neločljivo povezana z danes prevladujočo neoliberalno ideologijo. Junak našega časa pozna pomembne ljudi in veliko govori - a njegovi odnosi so površni, takšni, kakršne so danes vse naše interakcije.

Konoplja kanabis
Jack Herer

V čisto medicinskem smislu je marihuana veliko varnejša, kot so mnoga vsakdanja živila, ob uživanju v njeni naravni obliki pa je ena najvarnejših terapevtsko aktivnih substanc, ki jih pozna človeštvo.

Žrtvovanje
Alessandro Orsini

Družbeno dno, iz katerega raste novi fašizem: terenska raziskava ugledenga rimskega profesorja sociologije o notranji kulturi, vrednotah in hierarhiji nasilne, ksenofobne, v preteklost zazrte skrajne desnice.