Smeh in kladivo

O režimih, ki so pocrkali od smeha

  • Avtor: Ben Lewis
  • Število strani: 364

Cena: 29,30 EUR

Cena klub CICERON: 24,91 EUR

Kakšna je definicija kapitalizma?
Izkoriščanje človeka po človeku.
In kakšna je definicija socializma?
Ravno obratno.
 

Britanski novinar, umetnostni kritik, avtor knjig in televizijskih dokumentarcev Ben Lewis (http://www.benlewis.tv/ ) je gradivo za knjigo Smeh in kladivo, ki ga je zbral z obsežno terensko raziskavo v Sovjetski zvezi in v državah nekdanjega vzhodnega bloka, najprej objavil v istoimenskem dokumentarnem filmu leta 2006 na BBC4 in zanj prejel nagrado za najboljši dokumentarec na filmskem festivalu v Zurichu. Knjiga je prvič izšla leta 2008. Lewis je reden kolumnist in eden najbolj branih avtorjev v britanski reviji Prospect, piše pa tudi za londonski Times, Sunday Times, Observer, Financial Times in Sunday Telegraph ter za nemško revijo Monopol. Njegove dokumentarne filme o sodobnih umetnostnih tokovih objavljajo številne evropske, ameriške in avstralske televizijske postaje.

 

Moja teorija – ki pripada samo meni in je zato moja na način
gospodične Anne Elke iz Monty Pythonov in njene teorije o brontozavrih
(to so dinozavri, ki so na enem koncu tanki, proti sredini bolj debeli, na drugem
koncu pa spet tanki) – moja teorija je torej naslednja:
komunistični vic je bil na enem koncu ponižen, proti sredini
dokaj dvoumen, na drugem koncu pa kljubovalen.
 

Komunistični vic je bil enkraten, neponovljiv kolektivno-satirični projekt, pravi britanski novinar in dokumentarist Ben Lewis. Še več, v času, ko so režimski zgodovinarji zgolj ugibali, kakšno preteklost bi si želela imeti oblast, so bili šaljivci s svojimi dovtipi, vici in anekdotami pravi kronisti časa. Politični dogodek, ob katerem si anonimni avtor ni še tisti hip izmislil vica, ni bil pravi dogodek.

So bili vici tudi orožje zatiranih? So vzhodnoevropski režimi zares umrli od smeha? Tega avtor še danes ne ve povsem natančno, čeprav je v iskanju odgovora prepotoval pol Evrope. Nekaj pa je gotovo – ko so umrli, je zamrl tudi obešenjaški smeh. Vse je postalo res.

 

 

 

Odlomki iz knjige Odlomki iz knjige