Resnična Odessa

Resnična Odessa

Tihotapljenje nacistov in kolaborantov v Peronovo Argentino

  • Avtor: Uki Goñi
  • Število strani: 358

Cena: 24,12 EUR

Cena klub CICERON: 20,51 EUR

Takoj po koncu druge svetovne vojne so se nekateri najhujši nacistični zločinci in kolaboranti pomešali v valove vojnih beguncev in uspelo jim je pobegniti v Argentino: Adolfu Eichmannu, Josefu Mengeleju, Erichu Priebkeju, pa skoraj celotnemu ustaškemu vodstvu z Antejem Pavelićem na čelu ter še množici nacistov in kolaborantov, ki so bili v odsotnosti v svojih državah obsojeni zločinov proti človeštvu.Tako imenovana operacija Podganja pot (Operation Rat Line) je bil sredi vsesplošne povojne zmede in pomanjkanja vsega, od denarja in hrane do transporta in komunikacijskih kanalov, izjemen organizacijski, finančni in politični podvig, ki ga je bila sposobna samo ena entiteta - Vatikan. Pa še ta ob obilni pomoči ameriške Cie, britanske MI6 in drugih zahodnih tajnih služb, ki so se v zakulisju vsesplošnega navdušenja nad zmago zaveznikov že pospešeno pripravljale na hladno vojno.

Argentinski novinar Uki Goñi je v knjigi Resnična Odessa dokazal, da je šlo za že veliko vnaprej načrtovani in organizirani beg, katerega glavni pokrovitelj v Latinski Ameriki je bil argentinski predsednik Juan Perón, v Evropi pa Vatikan. Operacija je potekala o izrecni podpori Eugenija Pacellija, papeža Pija XII., operativno pa jo je vodil ustaški duhovnik oče Draganović, človek, katerega povojna vloga v Vatikanu in v odnosih Vatikana z novo Jugoslavijo še vedno ni povsem jasna. Vemo pa, da je bil neformalni vodja neformalne vatikanske tajne službe, ki je poleg podganjih poti organizirala tudi 'križarske vojne' proti novim jugoslovanskim in drugim vzhodnoevropskim oblastem. Veliko več o njegovi vlogi in delovanju sta raziskala in v knjigi Nesveta trojica (Unholy Trinity) opisala Mark Aarons in Lohn Loftus. 

Uki Goñi seje osredotočil predvsem na argentinski konec podganjih poti, in kot je pred leti pripovedoval novinarju Branku Sobanu, ni želel biti lovec na naciste, ampak predvsem lovec na resnico. Nekaj let je kopal po argentinskih imigracijskih arhivih in se pogovarjal s skoraj 200 neposrednimi udeleženci ali pričami tega dogajanja. Toda šele po prvem izidu knjige Resnična Odessa (The Real Odessa), leta 2002, je v britanskih arhivih odkril tudi neizpodbitne dokaze za svojo najdrznejšo domnevo: da je celotna operacija potekala ob vedenju in izrecnem soglasju takratnega papeža Pija XII, ta pa je bil tudi zaščitnik in pokrovitelj glavnega izvajalca operacije v Vatikanu, ustaškega duhovnika, očeta Draganovića.