Pomočnik

Pomočnik

Vzponi in padci profesionalnega kolesarja

  • Avtor: Charly Wegelius in Tom Southam
  • Število strani: 300

Cena: 25,00 EUR

"Pomočniki smo neopazni, a v resnici smo škarje in platno dirke. "
Kristijan Koren, profesionalni kolesar in cenjen domestique

"Dober pomočnik je vsak dan znova pripravljeni umreti v prvi bojni liniji. "
Gorazd Štangelj, športni direktor in nekdanji profesionalni kolesar

Charly Wegelius je bil enajst let profesionalni kolesar na najtežjih in največjih dirkah na svetu. Bil je eden tistih kolesarjev, za katere se mediji niso preveč zanimali, kar pa nikakor ni veljalo za menedžerje ekip. Življenje profesionalnega kolesarja je na odkrit, ponekod tudi brutalen način, opisal v knjigi Domestique, ki je v slovenskem prevodu Jolande Blokar izšla z naslovom Pomočnik: vzponi in padci profesionalnega kolesarja.

2008, Liquigas, Wegelius Charles

“Izkazalo se je, da je v italijanskih amaterskih vrstah zelo dobro znano dejstvo, da moraš plačati za prehod med profesionalce. Postopek je bil preprost: kolesar je s seboj pripeljal sponzorja, ki je v ekipo vložil približno 40.000 evrov in s tem pokril njegovo plačo, nekaj od tega pa je ostalo še za spodbudo, sponzorjevo ime pa se je potem pojavilo na avtobusu. ” foto: Sirotti

Britanski cestni kolesar je bil od leta 2000 do leta 2011 cenjen, iskan in izvrstno plačan kolesarski pomočnik v ekipah Mapei-Quickstep, De Nardi, Liquigas-Bianchi, Silence-Lotto in UnitedHealthcare. Danes nadaljuje delo kot športni direktor v ekipi Cannondale-Drapac, a Pomočnik ni samo knjiga o njegovi poti, temveč pripoved o domestiqueih, kolesarskih komandosih, brez katerih ta šport nikoli ne bi mogel biti tako spektakularen, kot je danes.

Po Wegeliusovih besedah je bistveno prav ozadje življenja profesionalnih kolesarjev-pomočnikov, ki ga je vrsto let hotel predstaviti svetu. Knjiga je “zgodba o zlati sredini, o kolesarjih, ki se vsak dan odpravijo na delo in žrtvujejo vse, dekleta, službe, žene, celo dragoceno mladost, da so zraven, in se skoraj pretrgajo za malo več kot povprečno plačo in možnost, da naslednji dan vse skupaj ponovijo.

Posebna začimba Wegeliusove pripovedi, zaradi katere gre morda za eno najboljših kolesarskih biografij na svetu, je ta, da je popisal celotno kolesarsko kariero – od otroške navdušenosti nad kolesom, preboja v prve amaterske in profesionalne ekipe, do neverjetnih zgodb znotraj elite poklicnih kolesarjev: “Ja, tu in tam se pojavi tudi doping, saj se mu je nemogoče izogniti, vendar si želim, da bi njegove bežne omembe v knjigi pokazale, kako majhno vlogo je igral v mojem življenju v službi kolesarja. Bilo je preprosto veliko več drugega dela in skrbi, s katerimi sem se ukvarjal.

 

DO KONCA LETOŠNJEGA TOUR DE FRANCE PO ENOTNI CENI 21 EUR ŠE NASLEDNJE KNJIGE:

Ob nakupu več knjig hkrati veljajo poleg znižane cene tudi običajni količinski popusti za registrirane obiskovalce spletne strani Ciceron.si

Ob plačilo s predračunom je strošek poštnine nižji.