Nesveta trojica

Vatikan, nacisti in sovjetske tajne službe

  • Avtor: Mark Aarons in Lohn Loftus
  • Število strani: 462

Cena: 29,90 EUR

Cena klub CICERON: 25,42 EUR

Podganje poti, po katerih so po drugi svetovni vojni iz vse Evrope v južno in severno Ameriko bežali nacisti in kolaboranti iz vse Evrope, so še ena od zamolčanih zgodb druge svetovne vojne, o katerih vemo veliko premalo, čeprav so pomembno vplivale na razvoj političnih odnosov na stari celini še nekaj naslednjih desetletij.

Reševanje najhujših nacističnih vojnih zločincev je potekalo pod okriljem in na pobudo Vatikana, vanj pa so bile, vsaka s svojimi interesi ter s pomočjo tajne diplomacije in tajnih služb, vpletene vlade vseh takratnih velikih sil.

Zelo pomembno, pravzaprav eno ključnih vlog v organizaciji podganjih poti je odigral ustaški duhovnik, oče Draganović, ki se je že med vojno umaknil v Rim in takoj začel pripravljati vse potrebno za trenutek, ko bo treba bežati … Po njegovih poteh je bežalo celotno ustaško vodstvo s Pavelićem na čelu, ljubljanski škof Rožman pa je ob tem odigral pomembno vlogo pri reševanju ustaškega vojnega plena, katerega pomemben del je nato služil za financiranje protijugoslovanskih terorističnih skupin.

Kajti del poražene vojske, predvsem kvizlingov iz Slovenije, Hrvaške, Ukrajine in drugih vzhodnoevropskih držav, so zahodne tajne službe v sodelovanju z Vatikanom takoj organizirale v nove, križarske enote, ki so onstran železne zavese začele napadati nove , komunistične oblasti. Hkrati pa so na zahodni strani iz vrst poražene nacistične vojske nastajale enote Gladio (glej Natova skrivna vojska) ki so pod krinko levega ekstremizma sejale strah pred zahodnoevropsko levico.

Skratka, takoj po koncu druge svetovne vojne se je začela hladna vojna, ki je bila od uporabi vseh mogočih in nemogočih orodij hladne vojne celo še bolj umazana, kot so bile vojaške operacije na odprtem bojnem polju. Ena od posledic 'posebnih metod', ki so jih uporabljali pod plaščem najstrožje varovanih državnih skrivnosti, je bil tudi velik poraz zgodovinske znanosti v opisovanju tega obdobja. Težko namreč najdemo še kakšen primer zgodovinskega dogajanja, ki bi bil v resnici tako zelo drugačen od uradno priznane zgodovine in tudi od splošno sprejetih moralnih vrednot tega obdobja.  

 

Odlomki iz knjige Odlomki iz knjige