Kraljevina izza tančice

Kraljevina izza tančice
  • Avtor: Carmen bin Ladin
  • Število strani: 210

Cena: 12,00 EUR

Cena klub CICERON: 10,20 EUR

Carmen, Iranka po materi in Švicarka po očetu, študentka na ameriški univerzi in zahodnjakinja po načinu razmišljanja in življenja, se je leta 1974 poročila z Jeslamom Bin Ladnom, študentom na isti univerzi in (skoraj) enakih prepričanj in navad.

Čele pozneje je Carmen spoznala, da je vstopila v velikansko in vplivno saudsko družino Bin Ladnov, iz katere je prišel tudi zloglasni Osama Bin Laden. Vstopila je v kulturo, ki je ni niti poznala niti razumela. Ko sta se z nekoč svobodomiselnim Jeslamom preselila v Saudsko Arabijo, se je vse čez noč spremenilo. Carmen se je znašla v zlati kletki, imela je vse razen svobode. In razen svojega nekdanjega Jeslama, ki je postal neprepoznaven, brezčuten tujec.

Da bi obvarovala hčeri pred strogimi omejitvami dvolične, zagonetne in z globokimi nasprotji prežete islamske družbe, se je leta 1985 za vedno vrnila v Švico in se po dolgih sodnih bitkah ločila od Jeslama.                                                                                                    
Njeni spomini so eno redkih neposrednih pričevanj o življenju ženske v tradicionalističnem, moškem šovinističnem islamskem okolju, pravzaprav o življenju ženske v haremu, hkrati pa je Carmen tudi ena redkih žensk, ki je, resda ob pomoči svojega moža, dobila tudi širši vpogled v notranji ustroj in delovanje skrivnostne in zagonetne puščavske kraljevine Savdske Arabije.

                                                                                                              Pripoved Carmen Bin Ladin je bila  v ZDA velika knjižna uspešnica