Gaja se maščuje

Gaja se maščuje

O pregrevanju zemlje in usodi človeštva

  • Avtor: James Lovelock
  • Število strani: 207

Cena: 18,10 EUR

Cena klub CICERON: 15,39 EUR

Koncept živega planeta, Gaje, razumem kot temelj skladnega in stvarnega okoljevarstva; v popolnem nasprotju je z zakoreninjenim prepričanjem, da je Zemlja lastnina oziroma nepremičnina, ki je namenjena zgolj zadovoljevanju potreb človeštva. Prav zaradi tega zmotnega prepričanja, da imamo Zemljo v svoji lasti in da smo njeni gospodarji, nadaljujemo s svojim početjem, kot da se na planetu ni nič spremenilo. Že bežen pogled na strani kateregakoli poslovnega časopisa nam potrjuje, da sta naša glavna cilja še vedno gospodarska rast in razvoj. Celo med klimatologi in ekologi so še vedno zelo redki, ki se povsem zavedajo hitro bližajoče se nevarnosti globalne katastrofe … Če bomo odpravili nevarnost smrtonosnih klimatskih sprememb, ki smo jih sprožili z uničevanjem ekosistemov in z globalnim onesnaževanjem, bo naša naslednja naloga zagotoviti, da bo število prebivalstva na Zemlji vedno sorazmerno s sposobnostmi Gaje, da jih preživi. Osebno mislim, da bi bilo dobro ustaliti zemeljsko populacijo na približno pol do ene milijarde ljudi. Potem bi si človeštvo lahko izbiralo zelo različne načine življenja, ne da bi škodovalo Gaji.

- James Lovelock

 

Teorija o Gaji pravi, da naš planet, vključno z ozračjem, oceani, biosfero in zgornjimi plastmi kamnin, deluje kot enoten, velikanski, živi organizem, ki svoje notranje okolje uravnava skoraj tako kot živali uravnavajo svojo telesno temperaturo in kemijsko sestavo. Toda ta organizem je zdaj hudo bolan, pravi James Lovelock. Muči ga vročica, ki je posledica moči sonca, ki je skozi milijone let počasi naraščala in toplogrednih plinov, ki jih zdaj v ozračje spušča naša civilizacija. Zemlja bo svojo bolezen premagala, toda ona meri svoj čas v stotinah tisočev let – medtem pa človeštvo čakajo hude preizkušnje. Človek je sicer trdoživ in bo verjetno preživel, veliko vprašanje pa je ali lahko brez odrekanja preživi naša civilizacija.

 

JAMES LOVELOCK (rojen 26. julija 1919 v Letchworthu v Angliji) je avtor več kot dvesto znanstvenih člankov ter utemeljitelj teorije o Gaji. Od leta 1974 je član britanske akademije znanosti oziroma Kraljeve družbe. Že od leta 1961 deluje kot povsem samostojen znanstvenik, vendar pa ves čas vzdržuje stike z najvplivnejšimi znanstvenimi središči v Veliki Britaniji in po svetu. V medijih so ga opisovali kot "enega največjih mislecev našega časa" (New Scientist) in kot "eno najpomembnejših osebnosti okoljskega gibanja" (Observer), njegovo zadnjo knjigo Gaja se maščuje pa kot "verjetno najpomembnejše delo za naslednja desetletja" (Daily Telegraph).